ACEMA in the media

Прва конференција за користење на ФИДИК-договори во Македонија

Асоцијацијата на инженери-консултанти на Македонија (АЦЕМА) ја организира првата конференција во Македонија за користење ФИДИК-договори. За овој настан и неговата важност разговаравме со Денис Ризаов, кој е член на управниот одбор на Асоцијацијата на инженери-консултанти на Македонија (АЦЕМА)….

Written by Nova Makedonija

Read all Story….

СВЕТСКИТЕ FIDIC СТАНДАРДИ ЌЕ ГО УНАПРЕДАТ МАКЕДОНСКОТО ГРАДЕЖНИШТВО

Македонската Асоцијација на инженери – консултанти (АЦЕМА) пред неколку месеци стана членка на FIDIC – Меѓународната федерација на инженери – консултанти, која што ги стандардизира моделите на договори во градежништвото на светско ниво. Околу тоа кои се придобивките од македонското членство во FIDIC и што тоа ќе значи за домашната градежна индустрија, разговаравме со г-дин Илија Марков, член на Управниот одбор на АЦЕМА и технички директор на градежната компанија “Бетон“ АД од Скопје.

Written by Kapital

Read all Story….

Официјална конференција за ФИДИК договори во градежништвото се одржа во Скопје

Асоцијацијата на инженери консултанти на Македонија (АЦЕМА) вчера во Скопје ја организираше првата официјална конференција за ФИДИК договори за градежништвото. На настанот се обрати министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, којшто го потенцираше значењето на меѓународните договори на ФИДИК при реализацијата на крупните градителски проекти во земјава.

Written by BUILD

Read all Story….

Прва конференција за ФИДИК договори во Македонија

Асоцијацијата на инженери – консултанти на Македонија (АЦЕМА) ја одржа првата конференција како членка на Меѓународната федерација на професионалци од оваа фела (ФИДИК). ФИДИК е одговорна за подготовка на најупотребуваните стандардни форми на договори за интернационални градежни проекти во светот.

Written by KAPITAL

Read all Story….

Прва конференција за ФИДИК договори за градежништво во Скопје

Асоцијацијата на инженери консултанти на Македонија (АЦЕМА) денеска во Скопје организира Прва конференција за ФИДИК договори.

На конференцијата, најавено е обраќање на министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и на извршниот директор на ФИДИК, Енрико Винц.

Written by INOVATIVNOST

Read all Story….

Министерот Сугарески присуствуваше на Првата официјална ФИДИК конференција во Македонија

Mинистерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска се обрати на Првата официјална ФИДИК конференција во Македонија.Во своето обраќање министерот Сугарески го потенцираше значењето на меѓународните договори на ФИДИК, користени при реализација на крупните капитални проекти во Република Македонија, истакнувајќи дека ваквите договори значително го унапредуваат градежниот сектор во државата.

Written by MTC

Read all Story….